Díky strejdovi Petrovi Habovi staršímu a díky Lucii Strnádkové, místostarostce z Vysokého, mám další informace ohledně rekonstrukce pomníku.
Tak předně, rekonstrukce je prováděna pod záštitou města Vysokého, zastupitelé odsouhlasili příspěvěk na rekonstrukci ve výši 9 800 Kč a teď se paní Strnádková snaží zorganizovat slavnostní odhalení zrekonstruovaného pomníku. Hybnou silou rekonstrukce je Věra Hotmarová (roz. Procházková) ze Semil, která pochází ze Sklenařic. (děda Vít Liška, otec František Liška). O rekonstrukci společně usilují už 2 roky Klub českého pohraničí, Český svaz bojovníků za svobodu, Vlastenecké sdružení antifašistů, rodáci ze Sklenařic a potomci rodáků. Pomník je věnován těm sklenařickým rodákům, kteří se nevrátili z 1. a 2. světové války a umučeným v Mauthausenu. O umučených jsem se dozvěděl až dneska. Jedním z nich byl pan Urbanec, stavitel radnice v Rokytnici nad Jizerou, který za války odmítl zakázku pro Henleina. Druhým byl pan Patočka.
Plastiku zpracoval absolvent železnobrodské průmyslové školy Stanislav Puš. Jeho maminka pochází ze Sytového. Novou skleněnou desku připravuje umělecko průmyslová škola kamenicka a sochařská z Hořic, jmenovitě pan Kinčl. Dále se o rekonstrukci zasloužil pan Miroslav Říha (Český svaz bojovníků za svobodu) a Oleg Pišl (člen republikového výboru Vlastenecké sdružení antifašistů).
Památník se opravuje u příležitosti 100. výročí začátku 1. světové války a 75. výročí obsazení republiky hitlerovským Německem. Pokud se vše podaří, ke slavnostnímu odhalení dojde 3.10.2014 za účasti sklenařických hasičů a součástí by měl být i branný den vysocké školy. Dojde také k zasazení lípy, na místo, které je volné po poražené nemocné lípě. Hasiči prý také postaví stánek a budou udit. Uvidíme, věřím, že ještě seženu další informace. Velká škoda, že u toho nebudu moct být.

pomnik140921